Egy egészségesebb élet

Zsuzsi kedvenc édes csigái

Ez az első alkalom, hogy saját elképzelés alapján készítettem el a kakaós-mákos-fahéjas csigáinkat.

Karobporos, fahéjas és túrós csigák

Karobporos, fahéjas és túrós csigák

Szombaton a szüleimnél voltunk látogatóban, ahonnan a nagyobbik fiúnk kakaós csigát kapott: cukrosat és fehér liszteset. Amivel nincs is gond, csak én nem ehetek belőle, pedig nagyon megkívántam, így jött az elhatározás az egészségesebb verzióra:

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

25 gramm búzasikér

3 gramm himalájai só

20 gramm 4édes (vagy más édesítő)

100 gramm 20%-os tejföl

250 ml langyon víz

25 gramm friss élesztő

60 +90 gramm olvasztott margarin (Módosítottam! összesen 40 gramm zsiradékkal locsoltam meg a három tésztalapot, tehát darabonként 13 grammal)

1 db tojás kenéshez

 

25 gramm holland kakaópor

ízlés szerint 4édes (vagy más édesítő)

 

10 gramm őrölt fahéj

ízlés szerint 4édes (vagy más édesítő)

 

25 gramm darált cukrozatlan mák

ízlés szerint 4édes (vagy más édesítő)

+ sok szeretet 🙂

 

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a robotgép üstjébe tettem, ügyelve arra, hogy a só és az élesztő közvetlenül ne érintkezzen egymással. A vizet fokozatosan adagoltam, hiszen mennyisége a liszt minőségétől lehet kicsit több, kicsit kevesebb. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, nem ragad, de mégis puha, könnyen formázható.

A bedagasztott tésztát fóliával fedem le

A bedagasztott tésztát fóliával fedem le

Egy egész óra pihenés után:

Egy óra kelés után

Egy óra kelés után

Három, egyenlő részre osztottam és a téglalap alakúra nyújtottam. 30-30-30 gramm olvasztott margarinnal locsoltam meg mindegyik téglalap alakúra nyújtott tésztát. Megszórtam kakaóval, fahéjjal, mákkal őket, tetejükre ízlés szerint édesítőt (4édest) szórtam. Amilyen szorosan tudtam feltekertem őket és egyenlő vastagságúra igyekeztem felvágni őket. Sütőpapíros tepsibe rakosgattam, majd vékonyan megkentem tojással. 25 perc alatt közepes hőfokon megsütöttem őket. 

Ami a számokat illeti:

A kakaós 100 grammjában 32,2 szénhidrát és 245,9 kalória lett.

A fahájas 100 grammjában 32,3 szénhidrát és 232,8 kalória lett.

A mákos 100 grammjában 29,8 szénhidrát és 242,2 kalória lett.

csiga

 

Jó étvágyat! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!