Egy egészségesebb élet

Eddigi életem legjobb burgonyás pogácsája

Ha valaki inzulinrezisztens és nem a legelején van a diétának, az pontosan tudja, hogy bizony a krumplipüré nem minden vágya a szervezetünknek, mert ha valami extra szuper gyors szénhidrátnak számít hát akkor az a krumpli pürésítve. De a lelkem annyira vágyott egy jó burgonyás pogácsára… lehet, hogy ezért, vagy tényleg nagyon jó a recept, de annyira nagyon jól esett/finom lett, hogy szénhidrát és kalória számolás is elmaradt, mert még az egyébként “rosszul” evő kisfiúnk is azonnal az első kihűlt tepsi után járt rá a konyhába. 

Az apróséfen találtam a receptet (itt) és a következőképpen alakítottam át, hogy “nyugodt” szívvel ehessük -ami a pürét illeti: úgy döntöttem, mivel nem magában eszem és lassít rajta a teljes kiőrlésű liszt+rostok, meg a margarin is, no meg a lelkemnek is nagyon kell, most “ehetem” kategória-:

630 gramm burgonya (hámozott)

10 gramm 4édes (vagy bármilyen édesítő, ami 40 gramm kristálycukornak megfelel))

25 gramm friss élesztő

250 gramm margarin

290 gramm teljes kiőrlésű liszt

120 gramm finomliszt

1 db tojás sárgája

ízlés szerint só -nálam 6 gramm himalájai-

1 db tojás kenéshez

Minden hozzávalót alaposan összegyúrtam, nekem az eredeti receptben szereplő tej, sem egyéb folyadék nem kellett bele (egyébként tejfölt tettem volna bele), egy lágy, de könnyen dolgozható tésztát kaptam. 45 percet pihentettem, nyújtottam, hajtogattam, nyújtottam, szaggattam, tojással lekentem és íme:

Még a nyers pogácsák sütésre várva

Még a nyers pogácsák sütésre várva


A már megsült pogácsák

A már megsült pogácsák

 

Kívül ropogós, belül omlós, az illata mennyei… nálunk máskor is az asztalra fog kerülni és következőnek ígérem számolok tápanyagértékeket is.

Frissítés!

Sokat töprengtem, hogy ezt a szuper receptet módosítsam-e még tovább, hiszen évente egyszer kerül nálunk asztalra. Azonban a lelkiismeretem nem hagyta annyiban a dolgot és úgy döntöttem valahogyan lassítani kellene még a szénhidrátok felszívódásán a sok burgonyatartalom miatt. Így adtam hozzá bambuszrostlisztet is. Így ebben a formában is csak uzsonnára fogom fogyasztani, de a Férjem és a Gyerekek reményeim szerint ezt a változatot is szereti fogják. Tény, a magasabb liszttartalom miatt kevésbé érződik a burgonya íze, de nem bánom, ha Család számon kéri majd rajtam, ismét a fenti verziót fogom sütni.

pogacsa1

Hozzávalók:

410 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

170 gramm finomliszt

20 gramm bambuszrostliszt

25 gramm élesztő

250 gramm margarin

15 gramm só

1 darab tojássárgája + 1 db tojás a kenéshez

Elkészítése: megfőztem az apróra vágott burgonyát és mielőtt összetörtem volna rátettem a margarin, majd alaposan eldogoztam a krumplinyomóval. Kimértem a liszteket a többi hozzávalóval, ügyelve arra, hogy az élesztő és a só a tálam két külön oldalába kerüljön. Körülbelül 10 percig dolgoztattam a robotgépet, majd vékonyan meghintve liszttel, szorosan lefedve 45 percig kelesztettem. Enyhén lisztezett felületen, hajtogattam, majd kinyújtottam, szaggattam. Előmelegített sütőben, közepes láng felett 20-25 perc alatt készre sütöttem. 

untitled-design


Tápanyagértékek: a kész pogácsáim súlya 1295 gramm lett, ebben 3360 kalória, 99,8 gramm fehérje, 94,6 gramm zsír és 498,8 gramm szénhidrát lett (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 497,2 gramm). 

Jó étvágyat! 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kalandosnak hangzik, de a lényeg, hogy sikerült. Remélem azért nem vette el a kedvét a kezdeti nehézség.

  2. W. A. Lacky says:

    Szóval, nekiálltam. Még egyszer hangsúlyozom, hogy olyan hülye vagyok a konyhai dolgokhoz, mint ide Lacháza. Az pedig igen messze van innen! Megkívántam a “kuplis poácsát”, hát elhatároztam, hogy megpróbálom.
    Szóval meghámoztam a krumplit, betettem egy vájdlingba, beleszórtam a többi izét, és elkezdtem gyúrni. Mert azt tetszett írni, hogy: “Minden hozzávalót alaposan összegyúrtam,”. Hát én is próbáltam, de a krumplit csak nem sikerült összenyomnom. Nem tudtam, hogy a konyhai melóhoz díjbirkózónak kell lennem. Hogy a fenébe lehet a nyers krumplit összegyúrni? Nekem nem sikerült. Elolvastam még egyszer, hátha vmit rosszul csinálok, de nem. Aztán arra gondoltam, mi van, ha előbb megfőzöm, meghámozom, majd krumlinyomóval áttöröm, és úgy próbálom összegyúrni. Ez hülyeség, gondoltam, hisz ilyen nincs is ideírva! Mindegy, próba cseresznye. Sajnos grammos mérlegem nincs, ezért aztán nem tudtam kidekázni az adagokat, csak úgy érzéssel bántam az anyagokkal. Pár bögre liszt, evőkanál ez, kávéskanál az, csomag vaj, csipetnyi izé, stb. Hagytam pihenni, de mi az ami nem kelt meg, hát ez a tészta. Ebből csak bodagot tudtam volna sütni, de azt nem akartam. Friss élesztőm nem lévén, csak port tudtam használni, biztos azért nem sikerült. Az újabb adagot már úgy csináltam, hogy langyos tejbe beleszórtam az élesztőport, tettem bele egy kis cukrot is, összekevertem és otthagytam egy kicsit, amíg ilyen habos izé nem lett. Aztán jött a keverés. A margarint ki nem állhatom, ezért aztán vajat tettem bele, addig trutymóztam vele, amíg teljesen elvált a vájdling falától és az ujjaimra se ragadt már. Aztán letakartam egy konyharuhával, és meleg helyre tettem egy fél…háromnegyed órára. Megnéztem, és csodák csodája, a cucc majd’ kifutott az edényből! Úgy gondoltam, hogy ez akkor megkelt. Persze nyújtódeszkám meg sodrófám sem volt. Ezért aztán beliszteztem az asztallapot és elővettem egy sörösüveget, és elkezdtem nyújtani. Nyújtottam, hajtogattam, többször is. Aztán szaggattam. Mivel? Jobb híján borospohárral. Persze előtte éles késsel felkarcoltam a tészta tetejét függőlegesen és vízszintesen úgy, hogy apró négyzetek keletkeztek sűrűn egymás mellett. Jött a tojással bekenés. Azt tetszett írni, hogy: “tojással lekentem”. Hát én is ezt akartam, de amikor feltörtem a tojást, kiderült, hogy annak két összetevője is van. Most akkor mi van? Gondoltam össze kell keverni és akkor jó lesz. Így is cselekedtem, már éppen kenni akartam, mikor átjött a szomszédasszony, és látva miben mesterkedem, megkérdezte, hogy rántottát akarok-e sütni. Mondtam, hogy csak kenni akarok. Persze kiröhögött, de elárulta, hogy csak a sárgáját kell felhasználni. Nos, hát mindig tanul az ember… Aztán belerakosgattam a pogikat a tepsibe, és már be akartam tolni a sütőbe, amikor megint lehülyéztek: miért nem tettem alájuk sütőpapírt?! Miért, miért, mert nincs ideírva, azért. Mire megkaptam, hogy ezt tudni kell! Persze, annak aki járatos az ilyesmiben, de én nem tudtam, hogy a receptek csak az olyanoknak íródnak… Azért finom lett. Nekem legalábbis ízlett. Másnak nem mertem adni belőle…

  3. Magdi Ipacs says:

    Kedves Zsuzsi!
    Finom lett a pogi! Köszönöm a receptet!
    Magdi

  4. Korábban kellett volna kelnem.. 🙂 remélem jól sikerült 🙂

  5. Magdi Ipacs says:

    Köszönöm szépen, de már elkezdtem, és úgy oldottam meg, hogy 2 tk. tejfölbe tettem 1/2 mk cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, hagytam kelni. Most pihentetem, egyébként tényleg nem kell bele sem tej, sem tejföl, eddig nagyon klassz! Majd jelentkezem, ha kész lett!
    Üdv. Magdi

  6. Kedves Magdi!
    Én 4édest tettem hozzá, ami természetes cukor vagyis cukoralkohol, amitől valóban nem indul meg az élesztő(gomba). Csupán azért tettem bele, mert az eredeti recept is eképpen szól, csak kristálycukorral, viszont én azt nem ehetek. És igen, csak egyszerűen a lisztbe kell morzsolni, meg fog kelni én már két éve sütök így mindent 🙂 A lisztben lévő keményítőből tudnak majd az élesztőgombák dolgozni. Ettől függetlenül még cukorbetegektől is hallom, hogy ők bizony adnak az élesztőhöz kristálycukrot, mert azt az egy kis kanálnyit fel is falják a gombák. De ismétlem, én nem szoktam és minden kelt tésztám szépen működni szokott (friss és száraz élesztővel is). Ha elkészült kérem írja meg hogy ízlett 🙂 Szép hétvégét!

  7. Magdi Ipacs says:

    Kedves Zsuzsa!
    A pogácsádat szeretném megsütni, az élesztőhöz írsz cukrot, de hogyan kelesszem, se tejföl, se tej. Vagy morzsoljam el az élesztőt a lisztben? De akkor minek a cukor?
    Üdv: Magdi

  8. Egészen biztos! Jó étvágyat hozzá! Szép napot!

  9. W. A. Lacky says: (előzmény @Bsazs)

    Kedves Bsazs!
    Köszönöm, hogy időt szakított laikus kérdésem megválaszolására. Remélem így már nekem is sikerülni fog.

  10. Kedves W. A. Lacky,
    elnézést kérem valóban. Tehát ugye pihentettem, kinyújtottam a tésztát, majd hajtogattam, amit a következőképpen kellene csinálni: a két szélét a tésztának a közepéig behajtjuk, majd a felső részét is alulról-felülről a közepéig behajtjuk. Ezt találtam segítségképpen, ha így csinálja szép réteges lesz a sült pogácsa:
    http://www.recept-oldal.hu/cikkek/alapreceptek/tesztahajtogatas.html
    Nekünk gázsütőnk van, közepes lángon kb. 25 percig sütöttem. Ha Önnek villany van, akkor az nagyjából 180 fok körüli lehet. De látni fogja, ha szép aranybarna a teteje már veheti is ki.
    Remélem nem voltam túl aprólékos, és így már ha kedve lesz hozzá el tudja készíteni. 🙂

  11. W. A. Lacky says:

    Biztos nagyon finom lehet, de megint csak egy “nesze semmi fogd meg jól” recepttel van dolgom. Ez nem azoknak szól akik, mint én, tökök a konyhában. Én pl. nem tudnám eme recept alapján utángyártani. Mert tessék mondani, hogy lesz a szaggatott, lekent nyerstésztából pirosra sült pogi? Na ez aztán nincs leírva. Sajnos ezért számomra semmit sem ér ez a recept. 🙂

  12. Kedves András!
    Az pont nem volt itthon 🙂 De nagyon jó ötlet, következő alkalommal nem fogom kihagyni belőle! Köszönöm az ötletet! Szép napot!

  13. András Trényi says:

    Fel lehetett volna egy kis darát töpörtyűvel dobni.
    Akkor még hatásosabban lehet élvezni, főleg forralt borral.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!