Egy egészségesebb élet

A vitaminokról röviden

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Ám sok esetben nem vagyunk képesek önmagunk előállítani őket, ezért külső forrásból kell azokat pótolnunk. Biokémiai aktivitásuk alapján osztályozzuk őket, a mai tudomány már csak 13 vitamint ismer el. Fontos megjegyezni, hogy az egészséges élethez azonban szükség van ásványi anyagokra, nyomelemekre és kofaktorokra -olyan szerves molekula vagy fémion ami segíti az adott enzim hatásának kifejtését- is. 

Ahogy azt biológia órán mindenki tanulja/tanulta vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok. Az utóbbiakból érdemes minden nap magunkhoz venni, hiszen a szervezetünk a zsírban oldódóakkal ellentétben ezekből nem képes raktározni. 

Vitaminok csoportosítása

Vitaminok csoportosítása

A fogyasztói egységeket amelyek a vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozik az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet, valamint az Amerikai Népegészségügyi Intézet határozta meg. És íme a dobozokról már jól ismert rövidítések:

RDA – az ajánlott napi fogyasztás minimális mennyisége, kortól-nemtől eltérhet

DRI – napi referenciafogyasztás – a becsült átlagos szükséglet

DRV – napi ajánlott érték

DV – napi érték, mutatja az összetevők értékét, ami egy étkezés foglal magában

27976911001_6d1c401c98_b

A mai világban inkább a vitaminhiány áll fent a legtöbb embernél, mintsem azok túladagolása. Sajnos manapság kevesen esznek változatosan és egészségesen, valamint rengeteg a külső tényező ami vitamin készletünket negatívan  befolyásolja (stresszes életmód, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, de pl.: a cukorbetegek szinte állandó C vitamin hiányban szenvednek). Súlyos betegségeket okozhat, ha nem figyelünk eléggé magunkra, gondoljunk csak a D vitamin  -angolkór-, C vitamin – skorbut-, vagy éppen B12 – zsibbadás- hiányára.

És kevésbé elterjedt, de bizony túl is lehet adagolni a vitaminokat -nem bevitt élelmiszerrel, kizárólag tabletta-csepp stb formájában-.

24136359352_12398c7f07_b

Tehát igyekezzünk változatosan, egészségtudatosan étkezni/élni ha szükséges étrend-kiegészítőt szedni, mert ha szereted a tested, Rád mosolyog a lelked is 😉

Minden esetben egyeztessünk orvosunkkal vagy kérjük gyógyszerész segítségét!

Felh.ir.: wikipedia.hu, informed.hu, webbeteg.hu, Kürti Gábor-Vitamin ABC

A képek a pixabay.com és a photopin.com oldalakról származnak. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!